Ruské nukleárne zbrane v Bielorusku.

27. marca 2023, trikopce, Nezaradené

Naše médiá sú plné komentovania ruského zámeru rozšíriť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku. Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa na vec aj z ruského uhla pohľadu. Aspoň kvôli úplnosti informácií.

Rusi /napr. O.Volodin, spolupracovník Politonline.ru, Pravda.ru a pod/ začínajú pri analýze veci tým, že vymedzujú taktické jadrové zbrane /TJZ/ ako zbrane, ktoré nie sú určené na ničenie celý krajín napr. v zámorí /na to slúžia strategické jadrové zbrane/ ale „iba“ na ničenie menších vojenských alebo logistických celkov; v aktívnej bojovej činnosti slúžiacich potom na zabezpečenie prelomu frontu alebo naopak na zničenie nepriateľských úderných klinov, pokúšajúcich sa o prelom frontu, na zastavenie veľkých ofenzív, na ničenie zoskupení vojenskej techniky, na likvidáciu silných opevnení, letísk, skladov, výrobní zbraní, dopravných uzlov, a pod. Rusi uvažujú, že cieľom TJZ môže byť letisko Rzesow, kam prilietajú americké lietadlá so zbraňami pre Ukrajinu, Javorský polygón na Ukrajine, cestné a železničné prechody z Poľska, Slovenska a Pobaltia na Ukrajinu. Po zásahu TJZ nezostane zničená celá krajina, ale „iba“ asi 3-4 hektáre krajiny. Samozrejme, adekvátny k tomu je i rozsah rádioaktívneho zamorenia.

Hlavice resp. odpaľovacie zariadenia ruských TJZ budú v Bielorusku umiestnené v silne fortifikovaných podzemných priestoroch. Miesta, kde sa budú nachádzať, budú silne strážené. Preto ich uvedenie do bojovej pohotovosti potrvá asi do júna-júla. Základne TJZ v Bielorusku budú podobné americkým základniam TJZ, napr.:

Nosičmi alebo odpaľovacími zariadeniami ruských TJZ môžu byť napríklad:

/Pre porovnanie-hirošimská bomba mala silu 13 kiloton. Rusko má asi 2000 jadrových náloží, vhodných ako taktické jadrové zbrane/.

Dôvodom pre inštaláciu ruských TJZ v Bielorusku môžu byť podľa ruských analytikov viaceré veci. Trebárs:

Umiestnenie TJZ Ruska na území Bieloruska má aj svoje riziká. Napr. hra niektorých bieloruských politikov na „jadrovú veľmoc“ /medzi zopár bieloruskými žurnalistami to už začalo/. Alebo obava, čo sa stane s TJZ, ak by v Bielorusku došlo k štátnemu prevratu /potom by malo Rusko na Západe ďalšiu Ukrajinu, ibaže ozbrojenú jadrovými zbraňami/. No a napokon vyššie personálne a finančné náklady na vybudovanie a prevádzkovanie ruskej základne s TJZ v Bielorusku.

Z pohľadu Slovenska znamená rozmiestnenie ruských TJZ v Bielorusku priblíženie TJZ na niekoľko stoviek km od slovenských hraníc. Potenciálnym cieľom TJZ Ruska na Slovensku môže byť cestný prechod pri Michalovciach /Vyšné Nemecké/, železničný uzol v Čiernej nad Tisou a letisko Užgorod, vzdialené iba pár km od SR. Pri zvažovaní cieľa úderu TJZ zohrá zrejme úlohu politika toho-ktorého štátu voči RF a rozsah zbraní a munície, dopravovaných na Ukrajinu cez Slovensko alebo iný štát NATO.

Cieľotvorným faktorom ruských TJZ bude bezpochyby aj kvalita vzťahov, aké má alebo bude mať tá-ktorá krajina ku Ruskej federácii a jej ľudu. – Alebo sa mýlim ?