O tankoch

24. marca 2023, trikopce, Nezaradené

Médiá každý deň píšu o nejakom tanku, resp. dvoch-troch tankoch, ktoré štáty NATO pošlú na Ukrajinu. Najčastejšie ide o staršie modely Leopardov, Challengerov alebo Abramsov, teda o tzv. „vintage“-tanky, resp. o tanky mierne povedané „zánovné“. Tento rok má odísť na Ukrajinu minimálne 150 takýchto tankov.

Predvčerom sa podpredseda bezpečnostnej rady RF ex-prezident Medvedev vyjadril, že ruský zbrojársky priemysel pošle tento rok armáde 1500 tankov. Je to desaťkrát viac, ako NATO pošle Ukrajine. Na prvé počutie je to naozaj veľa. Ruský vojenský analytik A.Leonkov včera bližšie osvetlil, o akých 1500 tankov pôjde. V stručnosti:

Západní analytici a novinári sa Rusom vysmievajú, že na Ukrajinu pošlú aj tanky, skonštruované „ešte za čias Stalina“. Fakt je, že ide o staršie sovietske tanky. Rusi ich napriek tomu použijú. Majú byť sprievodnými vozidlami v pechotných bojoch, kde neočakávajú tankové súboje, nanajvýš použitie ručných protitankových zbraní. Rusi vyskúšali, že T-62M pri vhodnom manévrovaní prežije aj zásah „javelinom“. Na druhej strane, tanková výzbroj môže byť v pechotných bojoch veľmi účinnou palebnou a morálnou podporou ruských „pešiakov“.

Z hľadiska „ekonómie vojny“ je dôležitá aj iná vec. Oprava alebo repasovanie už použitého tanku je v priemere iba jednou tretinou z priemernej ceny nového tanku /T-72 resp. T-80/.

Celkove má ruská armáda k dispozícii 12 tisíc tankov. Niektoré z nich sú v zónach aktívnej bojovej činnosti, iné sú k dispozícii v skladoch a v miestach dislokácie bojových rezerv. Aj keď je už zlatá éra tankových armád preč, predsa len -ak sú tanky takticky správne použité, môžu byť efektívnym nástrojom víťazstva v mnohých aj dnešných bitkách.