Rokovania o Bachmute začali ?

13. marca 2023, trikopce, Nezaradené

Podľa niektorých ruských a ukrajinských vojnových korešpondentov ˇ/napr. doneckého vojnového korešpondenta Marata Chajrullina/ sa v Bachmute začali neverejné rokovania zástupcov bojujúcich strán o budúcnosti mesta. Predmetom rokovania je odovzdanie Bachmutu do rúk Rusov ale bez toho, aby sa to dalo považovať za kapituláciu. Predmetom rokovania sú humanitárne, technické, organizačné a bezpečnostné otázky odsunu Ukrajincov z tzv. operatívneho obkľúčenia.

Odsun asi 7-10 tis. Ukrajincov sa zrejme umožní smerom na Čas.Jar. Koridor na odsun bude platiť pre zranených, pre vojakov s ručnými zbraňami a pre civilov, ktorí o odsun budú mať záujem.

Aj keď o rokovaniach hovoria vojenskí pozorovatelia oboch strán, nič nie je oficiálne potvrdené. Takže riziko, že ide o hoax tu je a je dosť veľké. Najmä preto, že iným variantom vývoja je viackrát prognózovaný pokus elitných jednotiek a tankov Ukrajiny o prelomenie operatívneho ´obkľúčenia.

Tak či onak, ideálnym riešením v Bachmute asi bude to, ktoré bude stáť minimum ďalších obetí na životoch. Každé riešenie, ktoré zachráni čo len jedného jediného človeka a zastaví krviprelievanie, bude dobré.