Najsilnejšia obranná línia od čias Veľkej vlasteneckej vojny

8. februára 2023, trikopce, Nezaradené

Podľa údajov zo špionážnych satelitov NATO, analyzovaných gréckym spravodajsko-publicistickým portálom ProNews vybudovalo Rusko za posledných pár mesiacov na línii bojového dotyku s armádami Ukrajiny a NATO mohutný pás obranných línií a posilňujúcich opevnení. Obranná línia Ruska sa tiahne od Bieloruska po rieku Dneper a potom od Zaporožia po Krym. Opevnené je však aj pobrežie okolo Krymu a brehy Azovského mora.

Niekoľko úrovní opevnení je vybudovaných tak, aby dokázali odolať bojovým vozidlám pechoty Bradley, tankom Challenger, Abrams a Leopard, úderom stíhacích bombardérov zo vzduchu, no predovšetkým náporu artilérie NATO /M-777/ a raketometných systémov typu HIMARS. Podstatnú úlohu v obranných pásoch majú zohrať mínové polia a palebné stanoviská ruského delostrelectva, raketometov a mínometov.

Obe vetvy ruských obranných línií nie sú ešte spojené v oblasti Donbasu. Tu totiž ešte prebiehajú urputné boje /Liman-Bachmut-Ugledar-Mariinka- Avdejevka-Seversk / a chystajú sa boje o Slavjansk a Kramatorsk. Línie sa spoja a dokompletujú po obsadení tých častí DNR a LNR, ktoré sú stále v rukách OS UA a ich NATO-vských spojencov.

Budovanie mocnej obrannej línie je trochu v rozpore s tézami o skorom mohutnom nástupe vojsk Ruska. Údaje o ruskej obrannej línii na skorú mohutnú ruskú ofenzívu nenasvedčujú. Skôr vedú k predpokladu, že sa Rusi pripravujú na dlhú opotrebovaciu vojnu, na postupné ničenie protivníka zo silných obranných pozícií, predovšetkým za pomoci artilérie, raketometov, letectva, mínometov a mínových polí. Rusi aj na základe informácií o obrannej línii sa miesto dobýjania celej Ukrajiny zameriavajú na neodvratnú perspektívu prímeria a následných dlhých mierových rokovaní. Ich konečný výsledok ? – Nuž, na Západe sa často spomína tzv. kóreizácia Ukrajiny. Teda jej rozdelenie na proruskú a prozápadnú zónu. Kyjev akékoľvek delenie radikálne odmieta. Uvidíme, či tlaku niektorých západných kruhov, čoraz silnejšie volajúcich po mieri, odolá alebo nie.