Politizácia zemetrasenia v Turecku a Sýrii: aké budú dôsledky ?

7. februára 2023, trikopce, Nezaradené

Politici a im slúžiace masmédiá dnes – v časoch ľúteho boja o mysle a srdcia ľudí- spolitizujú hocičo. Napríklad:

Analytici z Turecka, Západu a ostatku sveta sa zamýšľajú nad dôsledkami, aké bude mať prírodné zemetrasenie na možné vnútropolitické zemetrasenie v Turecku. Základnou otázkou je, ako sa počet obetí a štátna pomoc postihnutým prejaví na podpore resp. nepodpore tureckého prezidenta Erdogana v nastávajúcich májových-júnových prezidentských voľbách. Isté je, že problémy pri záchrane životov, starostlivosti o ľudí, čo stratili strechu nad hlavou alebo živobytie môžu silno znížiť popularitu Erdogana, napriek tomu, že je ešte pomerne vysoká.

USA, ktorým sa nepáči pozícia Turecka v súvislosti s Ruskom, Švédskom a Fínskom využijú nespokojnosť ľudí, vyvolanú zemetrasením na zasahovanie do volieb alebo na následnú gulenovskú majdanizáciu Istanbulu, Ankary a ´dalších veľkých miest. Účinnú hospodársku pomoc budú USA bezpochyby podmieňovať ústupkami Turkov v oblasti obchodného bojkotu a sankcií proti Rusku, príp. pri presadzovaní protiruského režimu v Bospore a Dardanelách, pri realizácii „tureckého energetického potoka“ z Ruska cez Turecko do Európy, pri rozširovaní NATO a pod.

Na druhej strane, ak by sa Erdoganovi podarilo zoči-voči tragédii zjednotiť turecký národ, ak by ľudia postihnutí zemetrasením dostali skorú a účinnú pomoc, ak by sa vláde podarilo vyhnúť pri výstavbe náhradných obydlí obvineniam z korupcie / najmä voči Erdoganovmu zaťovi ,majiteľovi najväčšej tureckej stavebnej spoločnosti/ a ak by napriek tichému sabotovaniu zahraničnej pomoci zo strany USA Erdogan dokázal získať efektívnu podporu zo zahraničia, – mohlo by predvčerajšie zemetrasenie Erdoganovi pomôcť. Mohlo by ho posilniť, urobiť z neho starostlivého otca národa, spravodlivého vládcu a budovateľa.

Ako všetko, aj zemetrasenie je v očiach politikov nielen hrozbou ale aj šancou pre ich zámery. Zemetrasenie v Turecku a Sýrii dvojnásobne. Východné Stredomorie je totiž silne tektonické nielen prírodne ale aj politicky. Uvidíme, či prírodno-spoločenská tektonika bude taká silná, že privedie Turecko ku zmene, alebo naopak ku stabilizácii a obnove prosperity tejto našej dovolenkovej krajiny.