Ak Dostál a spol. vyhlásia vojnu Rusku, to sa nasmejeme-alebo aj nie…

15. januára 2023, trikopce, Nezaradené

Tak trochu komediálny poslanec NRSR Bandy Dostál chce, aby SR uznala Ruskú federáciu za teroristický štát. To sa rovná vyhláseniu vojny. Ak sa Dostálovi podarí presadiť jeho kapric v parlamente presadiť, bude sa to rovnať vyhláseniu vojny. Malé Slovensko vyhlási vojnu jednej z troch jadrových superveľmocí. – To by už teda bola odvaha, to by už teda bolo chlapské slovo do bitky !

Dostálova grandiózna vojnová iniciatíva nie je dejinách Slovenska prvá. Už sa čosi podobné raz stalo. V roku 1941 vyhlásila prvá SR z iniciatívy premotivovaného Bélu Tuku vojnu Rusku a neskôr, 12.12.1941 aj vojnu USA a Veľkej Británii. To už teda hej. To bol frajerský čin. Kam sa za ním hrabe podobne premotivovaný Bandy Dostál – veď on chce dostať Slovensko do vojnového stretu iba s Ruskom. Nie som s tým spokojný. Bandy mohol svoj návrh rozšíriť aj na Čínu, Severnú Kóreu a Irán. No veď keď už, tak už. Parlament by to mal odhlasovať v jednom balíku. Ušetrili by sa náklady na tri ďalšie zasadnutia NRSR. A to by v súčasnosti, keď bedákame nad miliónmi na referendum, veľmi vhodné. Za ušetrené eurá by sme mohli rekonštruovať nemocnicu v Stropkove. A ak nie, tak aspoň zdravotné stredisko v Pčolinnom. Prípadne získať peniaze na aspoň dva-tri lety vládnym triskáčom do Bruselu.

Poviete si, -ide o formalitu. O politickú banalitu. Nuž, možno áno, možno nie. Z vyhlásenia vojny USA a Británii sa Slováci v krčmách smiali aj v roku 1941. Lenže potom, – v roku 1944 ich smiech prešiel. Vyhlásenie vojny SR anglosaským mocnostiam totiž poslúžilo ako formálno právny dôvod na bombardovanie Dubovej, Považia a Bratislavy. Po zničujúcich anglo-amerických náletoch zostali stovky mŕtvych civilistov.

Dnes na čosi podobné veľmoc, ktorej sme vyhlásili otvorené nepriateľstvo, de facto vojnu, nepotrebuje zväzky bombardérov. Stačí jeden jediný Sarmat. Alebo dva -tri Kalibre či Iskandery. A bum. Bude to. Bandy už potom nikdy žiaden návrh do NRSR nepredloží.