Založ si blog

Vražda v Michalovciach: postoj rómskeho šéfa a postoj Kotlebu.

Včera vykonala ta3 /moderátor Bielik/ záslužný čin. Zorganizovala moderovaný dialóg medzi jedným z mnohých šéfov rómskych strán či hnutí-pánom Tankoóm a predstaviteľom strany LSNS pánom Kotlebom, poslancom NRSR a bratom Mariána Kotlebu. Dialóg to bol v mnohom poučný a mnohé vysvetľujúci. -Že bol často aj dosť smutný a tu a tam aj tragikomicky zábavný, to je iná vec.

Stručne sa pokúsim zhrnúť, čo som sa z diskusie dozvedel.

  • Rómsky šéf neustále rozhorčene protestoval, že LSNS hádže všetkých Rómov do jedného vreca a kolektívne ich obviňuje z michalovskej vraždy. – Kotleba na to podľa mojej evidencie 8 krát odvetil, že LSNS nehádže Cigánov do jedného vreca, že si váži slušných Cigánov, že nie je zaujatá proti Cigánom ako takým, ale len a len proti asociálom, – a je jedno či asociálom „bielym“ alebo „čiernym“.
  • Rómsky šéf nonstop obviňoval LSNS z fašizmu a zastrašovania Rómov. Rómovia sa podľa neho ale zastrašiť nedajú. Pôjdu do ulíc a uvidíme, koľko ich je. Kotleba odpovedal, že fašistami nie sú, že Cigánov v uliciach nezastrašujú a zhromažďujú sa či hliadkujú na pozvanie konkrétnych občianskych komunít a to prísne na báze zákonnosti a dovolených občianskych aktivít.
  • Rómsky šéf sa domáhal stretnutia s prezidentkou a predsedom vlády. Žiadal vládu o peniaze, ktoré Rómovia v jeho strane budú vedieť lepšie využiť ako kadejakí komisári a rómski poslanci. Napríklad na výcvik rómskych murárov. Kotleba požiadavku na peniaze pre profesijné vzdelávanie Cigánov napr. murárov podporil. Súhlasil, že doteraz vynakladané „romske“ peniaze z vlády alebo z EU sa na Slovensku kdesi tratia a nie sú využité efektívne.
  • Rómsky šéf trval na tom, že LSNS prenasleduje Rómov, šíri rasizmus. Zopakoval, že Rómovia to tak nenechajú. Že sa neboja a pôjdu do ulíc. A že tak ich zásluhou prestane LSNS existovať. Kotleba na ním už viackrát dementované tvrdenia cigánskeho šéfa o rasizme a fašizme LSNS, ďalej nereagoval. Len sa mierne pousmial.
  • Rómsky šéf sa pokúsil diskusiu sám moderovať a spýtal sa Kotlebu, kto ich do Michaloviec pozval a prečo tam boli agresívni. Kotleba odvetil, že ich tam pozvali občania Michaloviec. Na zhromaždení spievali hymnu a vypočuli si prejav predsedu Mariana Kotlebu. Na cigánske pokriky, že kotlebovcov podrežú, aktivisti LSNS nereagovali. Po prejave kotlebovci pokojne opustili zhromaždenie.
  • Rómsky šéf na Bielikove tvrdenia o rómskom páchateľovi michalovskej vraždy odpovedal viackrát tým, že nič nie je dokázané a treba počkať na ukončenie policajného vyšetrovania. Zakrvavené šaty predpokladaného páchateľa a jeho odtlačky na vražednej zbrani vraj nič nedokazujú – lebo otec predpokladaného páchateľa tvrdí, že s ním bol celú noc a aj ráno, keď sa vražda stala. Toto alibi vraj potvrdia aj iní obyvatelia osady. Kotleba sa na tieto výroky ticho usmieval. Moderátor Bielik bol prekvapený. Poznamenal, že vecné dôkazy proti podozrivému sú veľmi silné-najmä jeho zakrvavené šaty. Rómsky šéf prehlásil, že krvavé šaty podozrivého sa do jeho domu v osade mohli dostať všelijako. Aj tak, že ich niekto naschvál zakrvavil a odniesol do osady. Na tieto výroky rómskeho šéfa sa potom už usmial nielen pán Kotleba ale aj moderátor Bielik.
  • Na záver diskusie rómsky šéf prečítal z papiera, že Rómovia sa už nedajú viac urážať, že sa neboja a že pôjdu do ulíc. Pôjdu k premiérovi a prezidentke a budú pýtať peniaze „na rozvoj rómskeho národa“. Ak ich nedostanú, pôjdu aj do Bruselu.

Diskusia sa potom skončila. Pokračovanie ? Určite bude. Rómsky šéf totiž uistil Slovákov, že diskrimináciu a rasistický útlak Rómov na Slovensku už rómsky národ len tak nenechá. Že sa bielemu útlaku postaví. – No veď uvidíme.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014045x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie