Založ si blog

Merkelová ako Putinova volavka…

Ruské, nemecké ale aj naše médiá sa zoširoka venujú reakcii Ruska resp. reakcii V.V.Putina na Merkelovej vyjadrenia, týkajúce sa jej politiky voči Rusku. Rusov šokujú slová Merkelovej o tom, že Minské dohody podpisoval Západ iba účelovo. Nešlo mu o ich naplnenie v praxi a teda o mier, ale iba o to, aby Západ získal čas na vytvorenie, vycvičenie a vyzbrojenie ukrajinskej armády, schopnej postaviť sa vo vojnovom konflikte Rusku. Rusov šokujú Merkelovej slová o tom, že ani Nord stream 2 nebol primárne myslený ako priemyselný rozvojový projekt ale len ako hra na učičíkanie Rusov, ako imitácia záujmu o dlhodobú hospodársku spoluprácu. Rusi si mali myslieť, že to s nimi Západ a Nemecko myslí férovo, že s nimi nechce súperiť, nadajbože bojovať ale spolupracovať, vzájomne výhodne kooperovať.

Hra na čas a na uspanie bdelosti Ruska /na pozadí prípravy na vojnu s ním/ bola hra, ktorej scenár nebol napísaný v Nemecku ale v temných štruktúrach amerického a londýnskeho deep state. Bývalá nemecká kancelárka v tejto hre proti Rusku zastávala len rolu volavky. Spočiatku Putinovi sympatická „Ossie“, ktorá vedela solídne rusky a vystupovala žensky mierne využila svoje danosti a Putinovu ostražitosť naozaj v značnej miere učičíkala. Svoje zohrala aj tradičná ruská viera na férové dohody. Západ zbrojil, presúval vojská a hranice NATO stále bližšie k ruským hraniciam a Rusi až na nepatrné posilnenie obrany Kaliningradu a západného vojenského okruhu iba rokovali, aktivizovali diplomaciu, varovali, dôrazne žiadali, hrozili…ale viac nič. Ruská sobačka tu a tam zabrechala, no nikdy nikoho vážnejšie nepohrýzla.

Rusi v súvislosti s Ukrajinou podpísali niekoľko zmlúv, ktoré ale druhá strana nikdy nedodržala. Začalo to dohodami z bielovežského pralesa, nasledoval Budapeštiansky protokol, potom súbor hospodárskych a družobných zmlúv s Janukovyčom, potom majdanové zmluvné garancie Západu Janukovyčovi no a potom Minské dohody. Zmluvy Západ a jeho ukrajinskí sluhovia prekrúcali alebo ignorovali. Rusko však v záujme celoeurópskeho a celosvetového mieru na neférové kroky Západu nereagovalo.

Tak ako teraz povedala Merkelová, Západ využil 7-8 rokov /podobne ako kedysi v 1933 Hitler/ a od základu vybudoval silnú a agresívnu ukrajinskú armádu, schopnú konfrontácie a zoslabovania Ruska. Čo za tých 7-8 rokov urobil Putin ? Spolu s Lavrovom donekonečna rozohrával mierové diplomatické iniciatívy. A ak aj zareagoval / pričlenenie Krymu k RF a vojenská pomoc povstaleckým DNR a LNR/, bola to reakcia polovičatá, lokálna a málo intenzívna. Stalin v 1939 s Hitlerom tiež jednal diplomaticky. No popri tom neskutočne masívne zbrojil. Vedel, že vojna s Nemeckom je nevyhnutná a skôr-neskôr príde. Putin takto nekonal. Uveril volavke Merkelovej, krasorečníkovi Macronovi z Paríža i prezidentským figúrkam z Washingtone. Opatrenia Moskvy boli polovičaté, orientované na „bu-bu-bu“, nie na prípravu k ozajstnej vojne.

Až keď už v 2021 Zelenskij dostatočne zosilnel a vyhlásil, že Ukrajina pôjde do NATO, že Ukrajina si zabezpečí vlastné jadrové zbrane, že Minské dohody ruší a že Krym a Donbas onedlho oslobodí silou, Rusko konečne zareagovalo. Putin privolil k špeciálnej vojenskej operácie. – No zase, iba akejsi polovičatej. Až priebeh bojov a konfrontácie so Západom zobudil Putina zo sna o mierovej koexistencii Ruska a Západu. Až na prelome leta a jesene 2022 Putin začal ráznejšie konať.

Dnes už Putin vie, že /z jeho pohľadu, nie z pohľadu blogera !/ v 2014 urobil chybu. Vie, že sa /z jeho pohľadu, nie z pohľadu blogera/na Kryme nemal zastaviť, že sa nemal zastaviť na Donbase. Dnes už Putin vie, že špeciálnu vojenskú operáciu mal realizovať v 2014. Západ by nebol pripravený na to, čo robí v prospech Kyjeva dnes. Ukrajinci by ešte neboli skrz naskrz banderizovaní. Verejnosť na Západe ešte nebola tak rusofóbna a vojnychtivá. Mier mal v 2014 veľkú šancu byť trvalejším javom v Európe.

Rusko by v 2014 podľa ruských i západných analytikov na Ukrajine elegantne vyhralo. Dnes už Rusko môže na Ukrajine iba čestne remizovať. Putin sa /podľa jeho vlastných osprasvedlňujúcich slov/ dal v 2014 Merkelovej a spol. oklamať. Dal sa navnadiť na medové motúzky dlhodobej hospodárskej spolupráce. Pred vojenským víťazstvom na Ukrajine uprednostnil vysoké prijmy z exportu energonosičov na Západ, uprednostnil zvýšenie konzumu a kvality života ruského obyvateľstva. Uprednostnil výstavbu zábavno-nákupných centier a „manhattanov“ v Moskve, regionálnych metropolách a oblastných sídlach.

V dôsledku relatívneho blahobytu ruská armáda stratila bdelosť, ruské obyvateľstvo sa orientovalo na kapitalistický konzum, jeho tradične silné vlastenecké city zmľandraveli. – Putinovi poradcovia sa dnes predbiehajú v takýchto a podobných formách kritiky Ruska v období 2014-2022. Po vojne je každý generál. A miesto sebakritiky kritizuje tých ostatných, najčastejšie tých tam „hore“.

Ktože však vie, ako by to naozaj vyzeralo po 2014 na Ukrajine a v Rusku, keby ho v po majdane obsadili ruské vojská. Je otázne, či by tam nebola vleklá studená a možno aj riadne horúca občianska vojna. Ktože vie, či by Rusko nestálo množstvo finančných a ľudských zdrojov, aby to na Ukrajine ako tak stabilizovalo. Veď Západ by aj vtedy robil všetko preto, aby Rusko pustilo na Ukrajine čo najviac peria. A sankcie, vrátane embarga na import ruských energonosičov by možno prišli už pred 7-8 rokmi. Rusko by si muselo utiahnuť opasok o 7 rokov skôr. Takže ktovie…

Aby nedošlo k omylu, – pokúsil som sa popísať problém s Merkelovej vierolomnosťou a jeho následkami z pohľadu ruských analytikov. Z pohľadu Slovensku je optika videnia trochu iná. „Odložením“ tzv. špeciálnej vojenskej operácie získalo Slovensko a Slováci 7-8 rokov relatívne normálneho mierového života /aj keď skráteného covidovou hystériou/. Ba možno sme si vďaka Putinovej nedôslednosti aj o pár rokov predĺžili život. Ktovie. -Na druhej strane, ak by sa Putin nedal oblbnúť volavkou Merkelovou, bola by geopolitická situácia Slovenska trochu iná. Možno aj priaznivejšia. Možno nie.

-Takže ktovie…

Trikrát Putin

28.03.2024

Prezident RF V.V.Putin mal včera niekoľko zásadných vyhlásení, ktoré rezonovali aj v našich médiách. Bohužiaľ, v neúplnej alebo veľmi skreslenej podobe. Dovoľujem si pre tých, čo chcú byť ucelenejšie informovaní, ponúknuť aspoň tri doplnky. Po prvé, Putin spomenul blížiaci sa termín príletu amerických F-16 na Ukrajinu. Aj naše médiá, napr. aj Pravda citovali [...]

Náhody ako Donbas

27.03.2024

Ruskí trolovia si nedajú pokoj. Konšpirujú svoje uzávery aj z náhod, aké sa najmä na Donbase tak často stávajú. V bojoch o frontové mesto Časov Jar ruská strela /možno Iskander, možno Kindžal/ zasiahla podzemné veliteľstvo OS RF a zahraničných poradcov. Nešlo o hocičo, ale stavbu so 6 podzemnými podlažiami. Je vojna, stalo sa. V ten istý deň „zomrel prirodzenou [...]

Neverte ruským trolom !

26.03.2024

Verte skazkám o ukrajinskom tanku, čo zlikvidoval naraz tri ruské. Neverte autorovi tohto blogu. Neverte ruským trolom, že sa situácia okolo Časov Jaru stáva pre OS UA kritickou a že ich tam OS RF berú do klieští. Neverte, že tam horia lesy, posledný úkryt ukrajinskej pechoty. Neverte ani správam z Kleščevky samotnej, ktorú OS RF včera začali obsadzovať. Verte, že situáciu [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 447
Celková čítanosť: 1966629x
Priemerná čítanosť článkov: 4400x

Autor blogu

Kategórie