Veštby Saxobanky na rok 2023

7. decembra 2022, trikopce, Nezaradené

Saxobank je medzi finančníkmi známy každoročnými trochu šokujúcimi prognózami vývoja vo svete. Ani tento rok jeho analytici nezostali očakávaniam nič dlžní. Skúsme šokantnejšie prognózy /z pera investičného riaditeľa Steena Jakobsena a ostatných saxobankárov / aspoň stručne zhrnúť.

Najdôležitejším posolstvom je, že sa globálna celosvetová ekonomika v roku 2023 bude vyvíjať ako vojnová ekonomika. Nielen globálne a regionálne veľmoci, ale aj menšie štáty budú v roku 2023 posilňovať svoje armády. Budú vynakladať veľké sumy peňazí nie iba na zbrane a strelivo, ale aj na budovanie strategických rezerv surovín, potravín a energií. Infláciu s tým spojenú budú štáty zdržiavať na uzde reguláciou cien a vojnovým prídelových hospodárením.

V spojitosti s tým sa v roku 2023 v EU vytvoria organizačné a právne podmienky pre vznik spoločnej európskej armády. Pôjde hlavne o to, aby takáto armáda dala vzniknúť vojensko-priemyselnému komplexu na báze priemyslu EU, predovšetkým Nemecka. Nemecká armáda zmohutnie a tak ako v minulosti, stane sa kostrou západoeurópskej sily, namierenej prinajmenej proti Rusku.

Vo Francúzsku rezignuje prezident E. Macron. Aj Veľká Británia zmení vládu. Labouristi ziniciujú nové referendum o návrate Veľkej Británie do EU. Tým sa UK pokúsi vyriešiť nielen svoje hospodárske problémy, ale aj trenice o zotrvaní Škótska v rámci Veľkej Británie.

Čína, India a krajiny OPEC zintenzívnia svoj boj proti dolárovej totalite. Budú ďalej organizovať „vzbury“ proti doláru a nahrádzať dolárové platby platbami v domácich menách. Finančná rovnováha sveta bude vystavená mohutným turbulenciám. Japonsko však v dôsledku toho pristúpi k opačným krokom než zvyšok Ázie. Japonsko sa finančne ešte viac primkne k USA. Japonský jen sa úzko /fixným kurzom/ naviaže na dolár,-inak by neprežil. Cena zlata za trójsku uncu presiahne 300O USD.

Veda, výskum a vývoj sa ešte viac spojí s otázkami národnej bezpečnosti. Bude plniť úlohu vyzbrojovacieho tyla, zázemia pre armádu.

Enviromentalistické na zdroje náročné experimenty budú ďalej pokračovať. Saxobankári prognózujú, že sa „zelené“ výboje rozšíria z oblasti energetiky a dopravy do oblasti potravinárstva. Bližšie neurčená veká krajina si dá strategickú úlohu do roku 2030 vylúčiť mäso pochádzajúce zo živých zvierat z akejkoľvek potravinárskej produkcie.

Udalosti v roku 2023 zatrasú existenciou sveta. Svet ako ho poznáme sa dosť zmení, no prežije to.

-Aspoň jedna dobrá správa, -či nie ?