Čudný štátny prevrat v Nemecku…

7. decembra 2022, trikopce, Nezaradené

Aj v našich médiách sa už mihla správa o tom, že v Nemecku odhalili pokus o štátny prevrat. V súvislosti s ním údajne zatkli 20 či 25 pučistov. Zatknutí – to je zvláštna zmes „pravicových extrémistov“. Na čele má byť starý 75-ročný šľachtic a bývalá sudkyňa, vyzlečená za svoje politické aktivity v opozičnej strane AfD z talára. No a napokon je tam akási exilová Ruska. Zvyšok tvoria bývalí príslušníci elitného policajného komanda, prepustení zo služby za sympatie k Tretej ríši. Hovorili si „ríšski občania“.

Čudné je nielen akési nápadne krikľavé mimikri tejto partičky, ale aj to, že prakticky všetci boli už dlhší čas za svoj extrémizmus v hľadáčiku nemeckej tajnej služby BND. A tak vzniká otázka,- ako je možné, že BND doteraz nezakročila a „odhalenie“ si načasovala na obdobie, keď mnohí vládni politici hovoria o potrebe posilniť autoritu silových orgánov a sprísniť niektoré doteraz vraj príliš demokratické právne normy ? Ako je možné, že sa v puči objavuje stopa na Alternatívu pre Nemecko /stranu AFD/, ktorá je ako jediná dôsledne proti podpore, akú Nemecko poskytuje banderovskej vláde na Ukrajine ? A ako je možné, že sa medzi sprisahancov dostala aj exilová Ruska, – samozrejme s iste priamym prístupom k zlému diktátorovi Putinovi ?

Protištátne sprisahanie je podľa verejne prístupných informačných zdrojov skôr akási pučistická fraška, akási mydlová opereta, skôr chlapčenská ako chlapská hra na ozbrojené vystúpenie. 20 či 25 pučistov, to je oveľa menej, ako bol A.Hitler schopný zmobilizovať pri svojom smiešno-smutnom pivnom puči v Mníchove v roku 1923. Ten sa konal za účasti 3000 nacistov takmer na deń presne, ako súčasný puč: 8. až 9. novembra. Na jeho potlačenie stačilo asi 100 policajtov a príslušníkov Reichswehru. S 25 pučistami možno vykradnúť banku, obsadiť na čas rokovaciu sálu v Bundestagu /ako kedysi frankisti v Španielsku/ nejaké rádio či tv, no určite nie zmeniť ústavné zriadenie v 83 miliónovej krajine.

Na druhej strane, aj 25 ľudí je dosť na rozohranie provokácie tajnej služby, napríklad informačnej hry BND. Zmyslom takejto provokácie, iniciovanej agentmi / ktorí radikalizovali skupinu pučistov zvnútra a naviedli ju tam, kde to bolo žiadúce /, by mohlo byť všeličo. Bez veľkých konšpirácií spomenieme len to, čo je v takýchto prípadoch najčastejšie. – Na pozadí pokusu o puč zdôvodniť a v parlamente presadenie zákonov zužujúcich rámec demokratických slobôd, zabezpečiť vo vláde finančné injekcie pre tajnú službu, políciu, pre armádu a na nákup nových, moderných a drahých zbraní a vojenských zariadení.

Možno nie celkom náhodou sa v týchto dňoch hovorí, že ak Európa chce prežiť súčasnú krízu, musí Nemecko zaujať v Európe svoje tradičné dominantné postavenie. Predovšetkým vraj musí zmohutnieť nemecký bundeswehr. Početne, technicky i organizačne. Len tak sa môže stať jadrom toľko diskutovanej spoločnej európskej armády .

Ach so…alles klar…Puč prišiel v rámci týchto možných scenárov ako na zavolanie. A to volanie pritom nemuselo byť ani bohvieako hlasné. Zatiaľ len toľko. Ostatné sa dozvieme neskôr. Mal sehen.