Bude Čaputová generálnou sekretárkou NATO ?

6. novembra 2022, trikopce, Nezaradené

V západných politických kruhoch sa v poslednom čase začalo intenzívne hovoriť o kandidátoch na nového generálneho tajomníka NATO. Hovorí sa o tom, že by to z propagandistických dôvodov mala byť žena. Maskovanie činnosti NATO jeho ženskou šéfkou by bolo pre civilizovaných ľudí na Západe „zbašnejšie“.

Medzi kandidátmi -ženami sa hovorí najmä o štyroch politických osobnostiach. O kanadskej vicepremiérke Christie Freelandovej, o estonskej premierke Kaji Kallasovej , o chorvátskej ex-prezidentke Kolinde Grabarovej-Kitarovičovej, – a o slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej. Kandidátom V.Británie je ich minister obrany Ben Wallace. Je to však muž…Kandidátom a top favoritom bola donedávna Freelandová. Ruskí historici však našli v jej biografii starého otca z maminej strany – ukrajinského fašistu-banderovca menom Michail Chomiak . Ten aktívne podporoval na okupovanej Ukrajine holocaust a ospevoval nemeckých okupantov prostredníctvom dvoch banderovských novín. Ak by kandidatúru Freelandovej zablokovala americká židovská lobby, bola by Čaputová vo finále. A rozhodovalo by sa medzi ňou a spomínanou estónskou a chorvátskou kandidátkou.

Aj keď ide zatiaľ o neoficiálne informačné šumy, Čaputová a jej okolie o nich iste vedia. Kandidatúra na najvyšší post v NATO možno už vplýva na niektoré Čaputovej domáce rozhodnutia. Čaputová sa zjavne nemusí báť o svoju budúcnosť. Na Západe zbiera jedno ocenenie za druhým. U Slovákov sa síce jej šance na znovuzvolenie za prezidentku znižujú, ale človek s jej CV-čkom sa nemusí starať o kariéru iba na „krpčiarskom“ Slovensku. Post generálneho tajomníka NATO by bol pre ňu a tých, čo ju urobili a z pozadia posúvajú hore – hviezdnym postom. Ak by sa aj nakoniec nekonal, našlo by sa pre človeka jej kvalít iste nejaké iné dôstojné riešenie.

Možno sú toto všetko iba „šumy“. Aj tak však pani Čaputovej držime palce. A želáme jej, aby sa jej prípadná kariéra v zahraničí úspešne rozvíjala.