Novinári na kraji zúfalstva !

29. októbra 2022, trikopce, Nezaradené

Nie všetci, tentokrát najmä tí športoví. Lepšie povedané športovo-reklamní. Šport a reklama je totiž už tak vzájomne prelezená, že ťažko povedať či je dotyčný čo o športe píše alebo ho komentuje naozaj orientovaný na šport alebo je skôr platený ako reklamný promotér.

Čo mám konkrétne na mysli ? Nuž napríklad našich mladých hokejistov, ponúkajúcich svoje telá na americkom bielomäsovom pardon hokejovom trhu NHL.

Tzv. športoví novinári ako hladní psi snoria medzi mladými slováčikmi, Slavkofskými, Regendami, Mešármi…čo odišli do zámoria, aby tam urobili vysnívanú kariéru. Bohužiaľ, takých ako oni tam prichádzajú z celého sveta stovky. Tí z iných krajín sú možno menej hokejoví ale o to sebavedomejší, cieľavedomejší, priebojnejší, arogantnejší, agresívnejší, – a v konečnom dôsledku úspešnejší. A tak naši novinári len sklamane sledujú ako draftovaní „géniovia“ jeden po druhom odchádzajú do študentských , juniorských, farmárskych družstiev. Žiaden z nich sa neukazuje ako nádejný ťahúň marketingových kampaní. Zo žiadneho z nich sa už zjavne nestane nový Sagan, nový Hamšík, nová Cibuľková či Kuzminová.

Pre marketingové kampane je z dnešných športových hviezd vhodná vlastne iba Vlhová. Tá je dnes pečená-varená na všetkých televíznych prajmtajmoch od rána do večera. Ona predáva všetko od stávok Tiposu, cez poisťovanie, športové potreby, zdravú výživu po vzdelávanie v súkromných školách. Športoví novinári už asi pol roka tvrdo pracovali na imidži jej mužského pendanta Slafkovského. Bohužiaľ, ukazuje sa, že zbytočne. Chlapec, čo bude onedlho naháňať puk za farmársky tím, sotva úspešne popredá stávky na Tipos či životné poistenie.

Trh so slovenskými športovo-marketingovými hviezdami osirel. Zostala naozaj už iba Vlhová. Tú nám naši „športoví“ novinári omieľajú ako kráľovnú svahov, aj keď ešte v novej sezóne neabsolvovala žiadne preteky. Nedajbože, aby sa jej na svahu niečo stalo. To by bol potom riadny marketingový výpadok. Reklamní zúfalci by museli asi siahnuť po nejakých importovaných českých hviezdach typu Ledeckej alebo Kvitovej. Alebo po poľutovaniahodnom usmiatom a bucľatom Atillovi …