Založ si blog

Smutný pán z Brna na poste premiéra ČR

Dávno, pradávno ešte za súdruha Antonína Novotného nás obveseloval svojou poker face mimikou a, monotónnym a pomalým jazykovým prejavom istý komik z Moravy. Neviem už jeho meno. Ani nie je treba. Každý ho pri jeho estrádnych vystúpeniach volal jednoducho „Smutný pán z Brna“.

Keď sa -tentokrát nie na estrádnej ale na politickej scéne objavil Petr Fiala, zdalo sa, že ide o deja vu – o reinkarnáciu onoho komika. Nezaujatému zahraničnému pozorovateľovi sa môže zdať, že tento človek s anti-charizmou nemôže v praktickej, dosť teatrálnej politike nič dokázať. Omyl. Dosiahol. Stal sa -ako vizuálny anti-Babiš protestným premiérom krátkodobej väčšiny českého voličstva. Krátkodobej, pretože aktuálne prieskumy popularity vlády i Fialu samotného ukazujú, že prelietavá česká väčšina sa „smutného pána z Brna“ už nasýtila. A dnes by ho asi poslala naspäť tam, odkiaľ prišiel- do vysokoškolského kabinetu produkovať nové /od anglických autorov tak trochu skompilované/ politologické skriptá pre študentov.

Petr Fiala nie je Moravan. Nemá na to pra-slovenskú šťavu. Je síce z česko-židovskej rodiny,- no židovský temperament v ňom tiež takmer necítiť. Je to typický „Moravák“, teda Čech, ktorého rodina sa na Moravu prisťahovala odkiaľsi z hlbokých Čiech. Pribrzdenosťou prejavu psychických procesov pripomína blízkosť k nemeckej „spontánnosti“ a „vrelosti“.

V časoch V.Mečiara sa u nás psychológovia a psychiatri priam predbiehali v psychodiagnostických úvahách na tému Mečiarovej psychiky, jeho duševného zdravia, normality. /Osobitne boli v tomto smere aktívni napr. Heretík a Rakús etc./. Potom – keď do politiky vstúpil ozajstný čudák, politickými rivalmi prezývaný ako „blázon“ či aspoň „poloblázon“ -zrazu záujem pánov profesorov o dištančnú psychodiagnostiku politikov poklesol. Akoby si to zrazu mediálny trh nežiadal. Alebo že by si to nežiadali tajomní demiurgovia slovenskej politiky v pozadí ? Ktovie.

Každopádne, -v časoch Mečiara sa na analýzach normality vtedajšieho slovenského premiéra hojne podieľali aj “ odborníci z Čiech“. Dovoľte, aby sme im teraz tento ich vtedajší záujem o psychické zvláštnosti slovenských politikov oplatili. A aby sme – položartom, ako inak, urobili dištančnú psychodiagnostiku aj u ich českého premiéra: terajšieho premiéra pána Fialu.

Nuž symptómy, akými sa navonok prezentuje sú obrazne povedané, veľmi blízke mimickej katalepsii a autistickej bradylálii. Ide o nadštandardne zabrzdenú extrémne kontrolovanú nonverbálnu komunikáciu, najmä takmer absenciu mimiky a nadmerne spomalené tempo rečového prejavu. Pomalé vyjadrovanie pána Fialu budí dojem, že to, čo povie, je výsledkom dlhého a rozvážneho zvažovania. Silne to kontrastuje s typicky rýchlym českým kecálkovstvom. Česi nezvyklí na čosi také ako prezentuje Fiala, skočili na vábenie. Skočili na predpokladanú solídnosť, rozvážnosť a racionálnosť Fialovho „profesorského“ rozhodovania. V poslednom čase síce veľká časť z nich vytriezvela, smutný pán z Brna sa im už tak racionálny nezdá, -no na Fialovej pozícii sa zatiaľ nič nemení.

A tak sa smutný pán z Brna ešte pár mesiacov bude objavovať na českých ale aj slovenských televíznych obrazovkách. A my – bývalé „československé“ televízne publikum budeme mať o zábavu postarané.

No a čo demiurgovia z Bruselu a Washingtonu ? Tí sú aj so slovenskými komikmi ako Matovič, Heger či Sulík, aj s takýmto českými druhmi „politických komikov“ ako je Zeman, jeho nádejný nástupca Pavel alebo smutný pán Fiala – spokojní. Tak ako v SR aj v ČR i tak všetko riadia Západu oddané vládne štruktúry. Tie české štruktúry dokonca o pár grádov ešte oddanejšie ako tie na Slovensku. – Všetko je OK. Či už s pánom Fialom alebo bez neho.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1998377x
Priemerná čítanosť článkov: 4402x

Autor blogu

Kategórie