Založ si blog

Smutný pán z Brna na poste premiéra ČR

Dávno, pradávno ešte za súdruha Antonína Novotného nás obveseloval svojou poker face mimikou a, monotónnym a pomalým jazykovým prejavom istý komik z Moravy. Neviem už jeho meno. Ani nie je treba. Každý ho pri jeho estrádnych vystúpeniach volal jednoducho „Smutný pán z Brna“.

Keď sa -tentokrát nie na estrádnej ale na politickej scéne objavil Petr Fiala, zdalo sa, že ide o deja vu – o reinkarnáciu onoho komika. Nezaujatému zahraničnému pozorovateľovi sa môže zdať, že tento človek s anti-charizmou nemôže v praktickej, dosť teatrálnej politike nič dokázať. Omyl. Dosiahol. Stal sa -ako vizuálny anti-Babiš protestným premiérom krátkodobej väčšiny českého voličstva. Krátkodobej, pretože aktuálne prieskumy popularity vlády i Fialu samotného ukazujú, že prelietavá česká väčšina sa „smutného pána z Brna“ už nasýtila. A dnes by ho asi poslala naspäť tam, odkiaľ prišiel- do vysokoškolského kabinetu produkovať nové /od anglických autorov tak trochu skompilované/ politologické skriptá pre študentov.

Petr Fiala nie je Moravan. Nemá na to pra-slovenskú šťavu. Je síce z česko-židovskej rodiny,- no židovský temperament v ňom tiež takmer necítiť. Je to typický „Moravák“, teda Čech, ktorého rodina sa na Moravu prisťahovala odkiaľsi z hlbokých Čiech. Pribrzdenosťou prejavu psychických procesov pripomína blízkosť k nemeckej „spontánnosti“ a „vrelosti“.

V časoch V.Mečiara sa u nás psychológovia a psychiatri priam predbiehali v psychodiagnostických úvahách na tému Mečiarovej psychiky, jeho duševného zdravia, normality. /Osobitne boli v tomto smere aktívni napr. Heretík a Rakús etc./. Potom – keď do politiky vstúpil ozajstný čudák, politickými rivalmi prezývaný ako „blázon“ či aspoň „poloblázon“ -zrazu záujem pánov profesorov o dištančnú psychodiagnostiku politikov poklesol. Akoby si to zrazu mediálny trh nežiadal. Alebo že by si to nežiadali tajomní demiurgovia slovenskej politiky v pozadí ? Ktovie.

Každopádne, -v časoch Mečiara sa na analýzach normality vtedajšieho slovenského premiéra hojne podieľali aj “ odborníci z Čiech“. Dovoľte, aby sme im teraz tento ich vtedajší záujem o psychické zvláštnosti slovenských politikov oplatili. A aby sme – položartom, ako inak, urobili dištančnú psychodiagnostiku aj u ich českého premiéra: terajšieho premiéra pána Fialu.

Nuž symptómy, akými sa navonok prezentuje sú obrazne povedané, veľmi blízke mimickej katalepsii a autistickej bradylálii. Ide o nadštandardne zabrzdenú extrémne kontrolovanú nonverbálnu komunikáciu, najmä takmer absenciu mimiky a nadmerne spomalené tempo rečového prejavu. Pomalé vyjadrovanie pána Fialu budí dojem, že to, čo povie, je výsledkom dlhého a rozvážneho zvažovania. Silne to kontrastuje s typicky rýchlym českým kecálkovstvom. Česi nezvyklí na čosi také ako prezentuje Fiala, skočili na vábenie. Skočili na predpokladanú solídnosť, rozvážnosť a racionálnosť Fialovho „profesorského“ rozhodovania. V poslednom čase síce veľká časť z nich vytriezvela, smutný pán z Brna sa im už tak racionálny nezdá, -no na Fialovej pozícii sa zatiaľ nič nemení.

A tak sa smutný pán z Brna ešte pár mesiacov bude objavovať na českých ale aj slovenských televíznych obrazovkách. A my – bývalé „československé“ televízne publikum budeme mať o zábavu postarané.

No a čo demiurgovia z Bruselu a Washingtonu ? Tí sú aj so slovenskými komikmi ako Matovič, Heger či Sulík, aj s takýmto českými druhmi „politických komikov“ ako je Zeman, jeho nádejný nástupca Pavel alebo smutný pán Fiala – spokojní. Tak ako v SR aj v ČR i tak všetko riadia Západu oddané vládne štruktúry. Tie české štruktúry dokonca o pár grádov ešte oddanejšie ako tie na Slovensku. – Všetko je OK. Či už s pánom Fialom alebo bez neho.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

DN - Boeing 737 MAX

Ďalší kritik spoločnosti Boeing náhle zomrel. Svedčil proti firme, hovoril o problémoch vo výrobe

02.05.2024 14:57

Dean pracoval v spoločnosti Spirit AeroSystems, ktorá bola dodávateľom komponentov pre firmu Boeing.

maďarská polícia

V Maďarsku zadržali tínedžera, ktorý chcel zabíjať v mešite a vysielať to naživo

02.05.2024 14:37

Kriminalisti identifikovali chlapca v priebehu niekoľkých hodín.

šefčovič maroš

Európa konečne dýcha oboma pľúcami. Veľké rozšírenie EÚ bol koniec bývalého rozdelenia kontinentu, povedal Šefčovič

02.05.2024 14:18

Fakt, že sa spájame do veľkej európskej rodiny, všetci čo sa zúčastnili toho podujatia, boli veľmi dojatí a tešili sa na novú etapu, uviedol, Šefčovič.

SR Bratislava Rada Bezpečnostná Zasadnutie Mimoriadne BAX

Šutaj Eštok odmieta, že by štátne funkcie boli odmenou pre darcov Hlasu

02.05.2024 13:24

Šutaj Eštok nevidí problém v tom, aby funkciu zastával niekto, kto podporil Hlas, ak spĺňa kvalifikačné kritériá.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2014454x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie