Augustová ukrajinská protiofenzíva je fuč !

31. augusta 2022, trikopce, Nezaradené

Povedal to Dmitrij Konstantinovič Simes. Poviete si, – Rus, no veď od neho sa ani nič iné nedalo čakať. Hej, Simes je pôvodom Rus. Ibaže zo starej šľachtickej bielogvardejskej rodiny. Celoživotný nepriateľ boľševického Ruska a popredný rusológ a sovietológ amerického establišmentu. Dimitrij Simes sa ako historik a vedec dostal na čelo amerického Centre for National Interest ešte za prezidenta Nixona a vydržal tam až dodnes. Centrum je neformálnym poradenským orgánom amerických vlád vo vzťahoch k bývalému ZSSR a ku post-sovietskym štátom v súčasnosti.

Simes na stránke periodika The National Interest včera publikoval článok, v ktorom uzavrel pár hodinovú mediálnu show, nazvanú „ukrajinská protiofenzíva na Juhu“. Zaplatili za ňu životmi asi 2 tisícky ukrajinských vojakov. Ruské letectvo a delostrelectvo zničilo niekoľko desiatok tankov a obrnených vozidiel,-až napokon skončili ukrajinskí vojaci tam, kde začali: vo východiskových pozíciách. Teraz tento svoj krach prizdobujú označeniami ako „prieskum bojom“ , fingovaný proti-útok na odlákanie pozornosti a síl Rusov od iných častí frontu, kde začne skutočná tentokrát už tá naozaj veľká proti-ofenzíva….a tď. – Kde ale začne ? A kedy ?Konšpiruje sa o Izjume, o Avdejevke, o Zaporoží, o Krivom Rogu…o útoku na Krym či dokonca o prieniku do hĺbky územia vlastnej Ruskej federácie… Tak kde to bude ? A kedy ?

Nevedno. Možno všade a možno nikde. Simes sa ale nazdáva, že USA pomaly ale iste menia pohľad na konflikt na Ukrajine. Nepripúšťajú a nepripustia, že Zelenského režim prehral, no pokúšajú sa to transformovať na nejaký iný druh konfliktu. Podstatné pre nich je, aby výsledkom bojov nebolo víťazstvo Ruska. Lebo to by znamenalo začiatok tvorby nového svetového poriadku. Poriadku, v ktorom by USA a Rusko bolo v celkom inom veľmocenskom postavení. O stále mohutnejšej a mohutnejšej Číne ani nehovoriac.